dissabte, 18 de juliol de 2020

Frederic Duran i Jordà, un pioner en el banc de Sang de Catalunya.

Avui quan he sortit a fer la caminata de cada tarda, al arribar a la Granja d'Alp m'he trobat amb el dentista del poble l'Oriol Martinez Duran, que porta treballant al municipi mes anys, i li he comentat que ara estava indagant sobre el Centre d'unió Republicana d'Alp amb 140 afiliats de 157 homes amb dret a vot durant el  1936, quan m'ha comentat la existència del seu avi, que va ésser un metge republicà que va desenvolupar el mètode Duran per el tractament de la sang durant la guerra civil i mira com m'ha entrat la curiositat i he buscat que trobava d'aquest senyor i el que he trobat m'ha impressionat. 
El futur doctor ja destacava de petit en els estudis, va cursa medicina , amb interessos que passen per el medi ambient i fins i tot va estudiar esperanto . el seu pare fill de Martorell eren cinc germans sent en Frederic el petit. fins i tot va cursa assignatures a l'escola nàutica de Barcelona amb el gravant que no sabia nedar. 
quan treballava a l'hospital clínic de Barcelona, va conèixer al cirurgià rus Sergei Judine, que va fer unes conferències . Aquest li explica la possibilitat d'aprofitar la sang dels cadàvers per traspassar-la als pacients però les coses no van sortir prou bé donat que la sang es feia malbé.
el doctor comença la carrera professional amb una consulta privada al carrer de la cadena (barri xinès) 
el 1934 guanya una plaça al laboratori de frenopàtic de les corts i des de el 1935 fins 1839 ja n'és el màxim responsable, tasca que combina amb el laboratori de l'institut d'assistència Medica Municipal. Melòman, lliure-pensador, naturista, socialista i catalanista, s'afilia a la Unió Socialista de Catalunya que el 936 passa a dir-se Psuc
Amb l'esclat de la Guerra Civil proposa al doctor Trias i Pujol membre del consell de Sanitat Militar de la Generalitat de Catalunya, de crea un banc de sang per satisfer la demanda que implora el Front d'Aragó. Però el sistema vigent fins aleshores era absolutament inviable, les donacions es feien braç a braç amb xeringa, El nostre metge innova i aposta per un auto injectable rapide,desenvolupat al laboratori químic biològic pelai dels doctors Pujol i Cullell situat a la rebotiga del núm 36 del carrer Pelai.
Cada donant rep un qüestionari i passa un examen físic, desprès se li fa un test de sífilis i se li classifica el seu grup sanguini , i se li medeix el nivell de concentració de glòbuls vermells,la sang es fa conservar a una temperatura de 2 i 4 graus positius, i al front només s'envien sang del grup O. un camió frigorific de peix d'un amic de durant transporta trenta ampolles per viatge protegides entre palla amb la sang en una solució de citrat i glucosa que permet  ser transfosa durant un termini de 18 dies. Efectivament un sistema revolucionari, el doctor duran acaba rebent la distinció del grau de major de l'exercit republicà sense haver fet el servei militar al ésser el cinquè fill de una família nombrosa. Acabada  la Guerra Civil s'exilia a Gran Bretanya convidat per Creu Roja Britànica. amb l'aval del doctor Trueta.
La vida del doctor duran està plena de paradoxes, un major de l''exercit republicà que no ha fet el servei militar, un aspirant a navegant que no sap nedar i un astre de la sang, de la sang font de vida que l'acaba matant, una punyetera leucèmia , auto-diagnosticada als 51 anys que no hi pot posar remei.La vida te aquestes coses, però en el fons te nassos tot plegat que una leucèmia acotés la vida d'aquest geni de la sang.

Cap comentari: