dimecres, 12 de juny del 2013

La Coixinera: Mar i Muntanya, ni frança ni Espanya això es Catalunya

Ni França Ni Espanya , això es Catalunya

diumenge, 9 de juny del 2013

Excursió Per Cerdanya. Cortàs-Ordén-Éller-Cortàs

Aquest Circuit està marcat per el Municipi de Bellver com a Sender Local, el problema el tenim a l'hora que has d'anar a la sortida del mateix desprès de la Planta de Tractament de Residus de la Cerdanya la Carretera deixa de ser asfaltada per convertir-se en un formatge gruier , la veritat que hi ha forats de tot tipus i totes mides, bé un cop esquivat tot el vantall de forats arribem a la sortida de la nostra excursió a l'entrada del poble allí aparquem el cotxe i comença la pujada  fins arribar al  Coll de Fans on podem gaudir del dolmen del mateix nom . (sender 125)
La veritat que un ha de tenir una mica de imaginació amb aquests aspectes dels domens, perquè clar jo només puc veure un parell de pedres que tant pot haver estat la ma humana o una burla de la natura per tant si els historiadors diuen que allò va ser un cementiri d'esquelets ens ho hem de creure.
Desprès de la parada oportuna seguim el sender  fins arribar al torrent de la Farga Vella, la veritat que hi trobo a mancar un petit pas per creuar el torrent sinó acabes com sempre amb els peus molls. i així ha estat i més avui que no feia gens de sol. un cop deixat el torrent comença la pujada fins arribar a Ordén allí el primer que et trobes es la font d'aigua no clorada i l'esglesia de Santa Maria , antigua esglèsia on es poden veure el pas del temps ja que hi ha esquerdes per tot arreu.
Un cop deixem el poble per el Carrer Central direcció Èller arribem un altre vegada al Torrent d'abans aquí ha canviat de nom ara s'anomena Torrent del Pasdèller, la veritat que fot gràcia que el mateix torrent tingui dos noms amb tanta poca distància però bé la gent de muntanya sóm molt raros.
m'he tornat a mollar els peus un altre cop amb l'aigua del torrent ja que tampoc hi ha cap mena de passarel.la i comença un altre vegada la pujada ara fins arribar al pas d'Eller , en aquest cop caminem per dintre el bosc, un bosc de pi negre i amb el filat del bestiar marcant tot el camí. desprès de fer el cim ja es pot veure el poble d'éller als nostres peus amb l'esglèsia de santa Eulàlia i el seu cmapanar quadrat.campanar que sempre m'ha meravellat aquesta extrucutra que no pertany a la Cerdanya
un cop visitat l'entorn de l'esglèsia agafem el sender 131 direcció Cortàs tot un camí ampli on pot passar un cotxe, la veritat que ara es baixada per tant gens de cansat i molt més fàcil de fer, depres de dues hores i quart ja es pot veure Cortàs als nostres peus , aquí s'acava la nostra excursió del dia .

 

un cop entrat al poble´de Cortàs s'ha de visitar l'esgèsia de Sant Policard, veure aquesta esglèsia romànica on es poden veure la porta tapiada i un altre entrada diferent. a sobre de l'esglèsia es pot veure el cemetiri on predomina la famolia Formentí.
Un cop vist tot plegat cap el cotxe i  un altre cop a pssar el formatge gruier que es aquest troç de carretera que animo al ajuntament de Bellver a arreglar-la una miqueta a veure si amb un petit esforç fem que l'excursió sigui mes amenam com a mínin l'aproximació de la mateixa.