diumenge, 24 de març de 2019

Josep Casals Farràs, l'oportunitat es dels valents . o no perdre mai el tren de l'oportunitat.


Avui el meu amic Xavier Viñas m'ha donat la oportunitat de coneixer aquest personatge que us parlaré avui, ha estat un orgull poder passar un matí amb aquest senyor i les seves vivències . En Josep ha estat una formiga a l'hora de treballar, ha fet de: Guarda forestal, constructor, Carnisser, i fins i tot Alcalde de la Vila de Bagà. Tot plegat un multi-feines en l'afer d'oficis, i sobretot dissenyador de una estació d'esquí que ha estat la seva vida. Coll de Pal. Voler discutir amb ell sobre la rendibilitat o la orientació de l'estació es perdre el temps . Ell te molt clar que s' ha de ser en aquella muntanya, com ha de vendre el projecte la Casa Gran de Bagà i com l'ha la de promoure. Que això es tiri endavant, per tant han de ser amb representació de la Batllia i han de ser ells el han de buscar una sortida digna a la situació de coll de Pal.

Ens ha explicat com la seva empresa Roset Sa. va ser la pionera en treballar al túnel de Cadí, fent el forat d'estudi de la boca sud i com per una situació adversa amb l'empresa adjudicada, com va tenir l'honor de acabar la feina del forat. En Josep em recorda al Quixot lluitant contra els Molins de Vent. 

M'ha parlat de la  Carretera que hauria d'unir la Cerdanya amb el Berguedà (abans del túnel) passant per coll de Pal i com l'ajuntament d'Alp encapçalat per en Josep Tajà Alsina van oposar-se radicalment.

El Teleferic que hauria d'haver sortit de l'Hospitalet de Grèixer i que pujant per el torrent hauria d'arribar a la Tosa de ..... (segons en Josep Bagà) (segons els veïns de Alp, Alp) segons els de Urús la Tosa de Urús i segons els de Das la Tosa de Das. tot plegat serà segons els ulls en que es mirin les coses.Inversió que no es va fer mai però que sempre restarà pendent aquella famosa frase de la cerdanya I si fos?.

També hem parlat dels seus dos llibres
Inicis de la promoció turística al Berguedà . Llibre blanc de Coll de pal. Detall de una seguit d'obres començades el 1964 amb un objectiu pendent l'esqui disposant de la segona muntanya mes alta de la comarca de Barcelona que no s'hagi culminat amb unes inversions per la practica real de l'esquí es la pega que li posa a tot plegat.
Un il .lus enamorat del seu poble. En aquest llibre un pot veure la situació de Baga durant el temps en que Josep va ésser alcalde, amb la situació i els enfrontaments amb el Secretari . Tot plegat una pena. He intenta trobar informació de la situació i només he trobat aquest escrit del País (noticia). però amb la credibilitat que s'ha guanyat el País no es massa fiable.

Han estat dues hores, intenses en les quals no ha parat de parlar però sempre tenia una coleta per posar a tota la conversa l'estació de Coll de Pal. Ha estat un monòleg amb coll de Pal sempre a la seva vista. No deixar passar mai aquesta oportunitat perduda. I segons ell ara que venen les famoses Olimpíades es el moment de invertir per poder desenvolupar aquesta oportunitat

I per avui ho hem deixat, fins la propera vegada que desitjo no sigui massa tard.Per tot plegat moltes gràcies Senyor Josep..