diumenge, 14 de setembre de 2008

l'Aplec de la Xicoia, un tresor gastronòmic perdut

Avui us parlaré d’una festa que es feia al petit poble de Meranges, allí dalt, al refugi de Malniu, al peu del Puigpedrós, l’Aplec de la Xicoia.

Aquest esdeveniment, es feia el darrer diumenge del mes de maig, un dels que més hi va contribuir, en la seva creació a ésser un veí del nostre poble d’Alp, l’Eudald Vila, i que pel que sembla aquesta festa s’ha perdut per motius d’alcaldia.

La veritat, és que hi han coses que no s’entenen, una festa en la que el Ajuntament només tenia que cedir els terrenys municipals i una petita subvenció per els organitzadors i ho tenien tot fet, una activitat, la collida de xicoies, que feia que vingués gent de tota arreu, gent a collir-ne i molta mes gent a veure com ho feien.

A primera hora del matí, la gent arribava al refugi, agafa la cistella , el ganivet i a collir xicoies, una vegada collides, començava el concurs en si, un concurs entre amics de “la Xicoia”, on es valorava la quantitat, la qualitat i el guarniment de la cistella i es proclamada un guanyador, que el decidia un jurat totalment popular, constituït per gent del poble, un gastrònom i l’alcalde. La veritat és que guanyava tothom, fins i tot personatges com jo que collim les xicoies com els “pixapins”, asseguts al terra. Després, al costat del llac del refugi, es feia un dinar de Germanor, dinar on el plat estrella era la xicoia, acompanyada de bons embotits i bona carn de la nostra estimada Cerdanya.

La veritat, senyor alcalde del Municipi de Meranges, és que hi han coses que no s’entenen, potser el problema és que no l’hi han deixat posar-se la medalla del èxit. En aquesta vida, senyor alcalde, hi han coses que s’han d’agrair i, només en nom del senyor Eudald Vila, dels veïns del poble i per el que representa la seva divulgació per al seu coneixement, vostè hauria d’haver mantingut aquest Aplec. A vegades, les persones són més importants que els orgulls, i l’amic Eudald no es mereixia aquest tipus d’homenatge “la pèrdua de l’Aplec”.

Perquè senyor alcalde del municipi de Meranges si vostè no vol que aquest aplec de la Xicoia al seu Municipi només ho te que dir segur que altres pobles estarien encantats d'agafar el testimoni, el municipi d'Alp segur que ho farà encantat. Però crec que per història, per els seus veïns, i per tot plegat es mereix, Que sigui Meranges el que tingui el privilegi de seguir desenvolupant aquesta tasca, i tant de bo que la proper any es torni a fer i de pas un petit homenatge al amic Eudald no quedaria pas tant malament.


Poques coses es fan a la comarca perquè vingui gent i si a més les que s'havien fet fins ara les deixem perdre poc futur turístic ens espera .