dissabte, 4 de setembre de 2010

Josep Escobairo Forcada (III) preguntes i respostes amb un veí del PobleAvui amb el Senyor Pepet hem parlat de tot, em parlat d'en Pere Pagès Gasch, militant dels Esquerdats que va ésser alcalde en temps de la guerra per aquella època, gracies a un fitxer que m'ha trobat l'Isidre Ribera tinc molta informació de els canvis de govern d'aquella època i que els alcaldes canviaven com alguns polítics canvien de camisa avui en dia.
D'En Pere Pagès Gasch m'ha comentat que recorda que era de can Tit, que va ésser un dels alcaldes que va tenir el municipi d'Alp, m'ha parlat de que el van afusellar a Lleida el 30/04/40.
També m'ha comentat que la Torre de Riu va ésser el sanatori i el hospital de els ferits de la guerra.
M'ha parlat del Cojo de Malaga i que aquest el volia matar perquè transportava material però que per sort seva el van matar a Bellver en el pont del riu Segre. i així va salvar la vida.
També m'ha parlat de el Capellà de Ribes afusellat al municipi d'Alp i que encara queden restes de els dispars a les portes de l'esglèsia. la veritat que la guerra treu el més dolent de cada persona.
En Pepet ha treballat de moltes coses, sobre tot relacionades amb la maquinària m'ha explicat que feia de enterra morts i que va enterrar al capellà afusellat.També hem parlat de les Mines de Carbó les quals tenien 60 metres de fons i que ell va treballar-hi carregant carbó, m'ha parlat també de les mines de sanavastre, jo neòfit en la situació li he demanat si eren les descobertes i m'ha comentat que aquestes son molt mes noves, les altres estaven tocant el poble. d'aquestes mines de Sanavastre i les d'Alp no en queda cap mena de rastre.
M'ha parlat del POUM (partit obrer unificat marxista) i dels seus integrants, gent que un cop acabat la guerra va ésser castigada per pertanya a un partit comunista. La veritat es que aquella època va ésser molt dura i millor que no es repetís mai. 


Avui amb el Pepet i la Montserrat hem parlat de moltes coses de la vida i de com s'ha portat amb ells, i la veritat es que no estat justa amb ells, a vegades les persones no han repòs a les seves expectatives i que això els hi ha marcat el futur. Però que gràcies a la família tot ha tornat a la normalitat. Tenen molt clar que la família es de les poques coses que no pots triar, ells estan encantats amb la seva.Bé la setmana propera continuarem. Avui he après quatre coses mes del municipi, un poble que si no fos per la gent seria perfecte.


2 comentaris:

Boladevidre ha dit...

És interessant que es transmetin els records i puguem aproximar-nos a històries que expliquen persones com en Pepet. I n'hi ha a tots els pobles.
Som nosaltres mateixos explicant el que estem vivint ara, als nostres nets en un futur... tot gira.

ALP2500 ha dit...

gràcies boladev9dre tens raó el problema es no fer tard, i poder trobar alguna persona amb ganes d'explicar coses. la veritat que es maco escoltar com la gent gran explica la seva vida.