dilluns, 15 d’agost de 2011

Passejades Nocturnes per Alp a càrrec de la Maite

Avui he gaudit de les passejades nocturnes que ha montant la casa Gran del Muncipi, aquestes estant dirigides per la Maite.
Hem sortit de la Casa d'informació la primera parada ha estat la Roca Esperança, la veritat que sentir parlar d'aquest punt de trobada, en la qual s'acomiadava als músics quan ens abandonaven en direcció a Puigcerdà desprès de tocar durant tota la festa major i es prenia desprès del pagament de la famosa Marsellana (beguda típica del municipi ) ha estat reeditar temps antics, on la gent buscava xerinola i festes majors per passar les penes de tota la setmana.
Desprès de Roca Castellana ens hem adreçat a la Placa Catalunya , amb nom antic plaça Mora, allí la maite ens ha parlat de Can Mora que desprès es va canviar el nom i va passar-se a dir Torre Zurich, actualment es una casa residència dels treballadors de la mateixa companyia d'assegurances, aquí ens ha parlat de les primeres torres que van existir al municipi, ens ha parlat de la Vila Margarita, Vila Mariposa, ect... totes elles en peu actualment hem pujat fins al carrer Central a l'entrada antiga del Municipi , abans allò era can Ramonet, ara es un manyoc de cases, hem pres el camí de pujada direcció a Can Muxi, i Can bul hem passat per Can Paipoch fins arribar a la Torre de l'inspector, allí ens ha parlat del senyor que va perdre el cap amb els atacs de la guerra Civil, només li ha mancat parlat de l'Andres Xandri Serrano, personatges nascut al municpi d'alp i que va morir defensant es seus ideals a la Guerra Civil, va morir a la batalla d'Osca.
Des de la Torre de l'Inspector hem vist tota la comarca, amb totes les llums que no es poden diferenciar el pobles actualment les llums es toquen unes amb les altres, es diferencia Niula, Font Romeu, Puigcerda, Bolvir  GEr Saga , All però amb dificultat perquè cada cop hi ha mes llums.
Un cop hem vist això hem baixat fins a Can Mixu, hem remuntat fins a Can Calot, passant per Can Parrot, Can Sebastià, Can Coix, l'Excurxador de Can Coix gestionat per la Carnisseria Pons, hem baixat fins a Can Colomer i hem anat fins la font de la Guia, allí ens esperada el safreig i els cóms per beure els animals, amb l'entrada de can Brilles i els dos trencarodes perquè el carro no s'enganxi quan gira a l'entrada,La Maite ens ha parlat de la Verge , que es va cremar per la guerra civil i desprès que les senyores de cAn Pau i Can Brilles que van dir que si els seus marits tornaven de la Guerra restaurin la Verge i al tornar vius els dos així va ésser. Desprès s'ens va convidar a coca i xocolata i es dona per tancada la primera sortida nocturna per el municipi.
Com experiència un deu, segur que la següent serà millor i participarà molta més gent , segur que encara resten alguns avis que tenen algun record per explicar.
per acabar una dita que hi ha pintada al costat de la Creu dels 21 (sota escardarcs, antic cami de Puigcerdà abans del pont d'en Soler) que diu el poble que oblida la seva història esta condemnat a repetir-la, jo nomès puc dir que saber de la història del meu municipi es gratificant.

Al Municipi d'Alp o als encarregats de l'exposició de Pintures de la Comarca només tinc un però, si hi ha un horari com a mínim hem de mirar de que aquesta exposició estigui obertes les hores que posa el cartell, sinó això can Mingo , i clar et prepares unes hores per anar a veure aquesta exposició i et trobes com em va passar a mí que a les 13:26 i les portes tancades, resulta que el horari diu que estant obertes de les 12 a les 2 i per la tarda de les 6 a les 8 per tant com a mínim mirar de complir les hores que posa el cartell.