diumenge, 1 de gener de 2012

Encomana en Català.

La darrera campanya de promoció del Català per part de la Generalitat de Catalunya va ésser aquesta, en la qual demanava als nouvinguts que parlesin en la nostra llengua. La veritat que la trobo perfecte aquesta promoció però amb una salvetat. Potser els primer que haurien de utilitzar la nostre llengua són els nostres governants i en la mateixa línia les seves empreses.
Perquè Clar jo vaig sovint a esquiar a l'estació d'Esquí de la Molina (Ferrocarrils de la Generalitat) i cada cop que vaig allí per tornar a Casa he de pujar per el Telecabina Alp2500, si pujo entre les cadires 1 i 64 cap problema les etiquetes, panells de informació tot plegat són en la nostre llengua entre altres.
El problema el tinc en el moment d'agafar la cadira 65 i posteriors (en aquesta al panell superior apareix un escrit utilitzant quatre llengues (francès, alemà, anglès i italià) fins i tot no apareix la llengua de la camatxo, però bé això no es el que mes m'amoina sinó que la llengua catalana no apareix ni per error.
Si mirem les etiquetes de la porta en aquesta apareix un altre escrit i aquí s'utilitza el francès anglès italià i el castellà. Però Clar tampoc veig que hi aparegui la nostra llengua.
I jo em demano, si voleu que els demés parlin la nostre llengua no seria molt mes fàcil començar per etiquetar totes les coses amb català, aquesta empresa no hauria d'ésser sancionada per no utilitzar la nostre llengua, Es possible tanta barra de demanar als altres fer una cosa que nosaltres no tenim nassos a fer.
Aquestes 15 de cadires que estic parlant son noves d'aquest any, per tant potser em podriem haver comprat 14 i posar la nostra llengua a l'alçada que es mereix. Jo segueixo enmomenar-me en català amb les meves faltes d'ortografia i tot, però com a mínim no soc tant hipòcrita de demanar als altres fer allò que jo no tinc nassos a fer.

2 comentaris:

Joana ha dit...

Dius que al telecabina de La Molina no ho posa en català, però al telecadira de 6 de Masella que hi ha al pla de masella, a la barra, tampoc no apareix el català ni per casualitat, em sembla que el castellà tampoc. D'acord, La Molina, com a empresa de titularitat pública, hauria de donar exemple. Però, en tots dos casos, suposo que qui ven els aparells, una empresa extrangera, no etiqueta en català i tampoc en castellà.. Total, per què?

ALP2500 ha dit...

Si Joana el Telecadira de Masellla de la Pia tampoc ho posa en català, tens tota la raó
però resulta que la Molina pertany a la Generalitat de Catalunya, govern que es dedica a castigar a la gent per no etiquetar els articles amb la nostra llengua, però clar llavors com podem esperar que la gent ho faci si els primers en no aplicar la seva regla són ells mateixos.
Jo només demano coherents en aquestes coses.