dilluns, 29 de setembre de 2008

El Català , un idioma en vies d'extinció a la Cerdanya

El Català cada cop es parla menys a la meva comarca, darrerament es un idioma secundari, entre la immigració i el senyors de la Capital , el nostre apreciat idioma ha estat castigat a ésser un idioma de segona, i aviat serà el idioma de la reserva, perquè porta camí a desaparèixer, el darrer cas d'aquest càstig el trobem al hospital de Puigcerdà amb les llevadores i les Classes de pre-part , on hi trobem una llevadora que parla el castellà fins aquí cap problema però les demés que son catalanoparlants han de parlar el castellà perquè resulta que hi ha tres senyores de sudamerica que no es volen esforçar ni una mica a entendre el nostre idioma, i clar l'hospital te més fàcil fer que les llevadores parlin el castellà que dir que l'Idioma del nostre País es el Català, no sigui el cas que surtin algun escrit de Ciudadanos.Hi ha gent que porta mes de 30 anys visquen a la nostra comarca i no s'han dignat mai a parlar la nostre llengua, ells ja tenen clar que a la fi tu acabaràs parlant la llengua imposada per els hereus de Felip V , per tant perquè s'han d'esforçar a aprendre una cosa que no volen, te collons tot plegat, i encara desprès has de suportar aquests impresentables fent manifestacions sobre la llengua.
A més tenen la cara de dir que nosaltres estem marginat la seva llengua imposada, tenim la nostre llengua a l'Uci i a sobre a suportar tot aquests atacs, si això es la justícia i la democràcia espanyola. jo no vull ésser d'aquest país, jo vull el meu propi,sense lacres com les que tenim ara, ni sense companys de viatge com els personatges de Ciudadanos i PP.
Molta culpa del problema que està passant amb la nostre llengua , es nostre, nosaltres som els primers en canviar de llengua a la primera, i això es molt mes còmoda per els visitants i fa que no s'esforcin en cap moment, això que per nosaltres trobem que es un detall de educació, això per a ells es una comoditat i fa que no s'esforcin en cap moment, ja que saben que tu acabaràs parlant la seva llengua. Si volem Una llengua viva forta parla Català amb tothom

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hem de promoure el català i per això fa falta que no abandonem la nostra llengua. I abandonar no és el mateix que deixar de parlar. I ara imaginem-nos que arribem a Catalunya i veiem que si no els saps parlar no passa res, quin motiu hi ha per aprendre'l?

Tenim una gran responsabilitat.

ALP2500 ha dit...

si tresinores tens tota la rao del mon, el problema som nosaltres mateixos, al ser hereus des fenici només sabem comercial i si per això hem de perdre la llengua ho farem sense cap remordiment, el moment que descobrim que la nostre llengua es una part de la nostra pàtria i una part de la nostre vida a lo millor llavors potser la defendrem a ultrança, sinó mentrestant sempre ens rebaixarem a parlar la llengua dels hereus de Felip V

Anònim ha dit...

estic totalment d´acord amb voste sr. secases, pero heu vist parlar als mossos d´escuadra a la cerdanya ???? heu vist que entre ells parlan la llengua de felip v??
malament anem, no ???

Unknown ha dit...

Avui han fet una entrevista molt interessant a Rac1 sobre un estudi servit amb diferents capítols del diari AVUI. L'estudi en 18 àmbits diferents ens parla de lo molt malament que tenim la llengua. Des de sempre els catalans hem tingut molta lleugeresa a l'hora de canviar de registre. Hem de ser més exigents amb nosaltres mateixos i en segons quines situacions seguir parlant la nostra llengua. El que no pot ser és que a la fleca la senyoreta que estar allí 12 hores li demanis una barra de pa, i et digui que no sap que dius, quan la mitja que li diuen al dia es de 500 vegades. Si cal feu com jo que fins i tot utilitzo els gestos però no vull canviar de registre. Per cert la barra de pa que em va servir no valia res.

ALP2500 ha dit...

si senyor Rigolisa, no tots però recordi que per exemple els de trànsit van venir quasi tots de la Guàrdia Civil i la seva llengua materna era el Castellà, però per fer que els Mossos parlin el Català entre ells i amb la gent quan portin l'uniforme això tindria que ésser una prioritat de la Generalitat, i una condició per ser mosso, i si veuen que la persona no compren la nostre llnegua llavors si que tindria que parlar el castellà , però l'entrada només amb català.

ALP2500 ha dit...

Si mar tens tota la raó quan dius que els principals culpables som nosaltres, però a vegades això representa un negoci i davant la pela ja saps que som fenicis i ens vendríem fins i tot a la mare per quatre calers.l'estudi de l'avui le seguit una mica , i la veritat es que hi ha zones on el català esta desapareixen per art de màgia, una llàstima tot plegat, aquest es el futur de la nostre llengua a parlar-se a petits guetos.

Yarhel (Enric Quílez) ha dit...

Per desgràcia, sóc escèptic. M'agradaria pensar que el català sobreviurà la nostra generació, que algun dia serà una llengua normal en un país normal, però podríem posar centenars de casos (com el de la llevadora) en què som nosaltres mateixos que ens carreguem la nostra llengua. I com que els de fora veuen que no la respectem, per què l'han aprendre si total nosaltres ja canviarem al castellà?

ALP2500 ha dit...

Si Enric el problema el tenim nosaltres i som nosaltres els únics que els podem solucionar, i la solució es parlar el català sempre i només parlar el castellà quan veus que el interlocutor no domina la llengua, si no ho fem així i donem peu a parlar el castellà poc favor estem fent a la nostre llengua